15 Mayıs 2012 Salı

TOPLUM ENGELLİYİ NASIL ANLIYOR



TOPLUM ENGELLİYİ NASIL ANLIYOR 
Araştırma süresince kullanılan yöntemlerle elde edilen veriler ışığında, engelliliğe toplumsal bakışın genellikle yardım ve merhamet ekseninde olduğu görülmüştür. Özellikle gazete başlıkları incelendiğinde, engellilerle ilgili en çok haberin yardım eksenli olduğu görülmektedir. Haberlerin önemli bir kısımda ise, engelli bir bireyin sorunlarını anlatma fırsatı yakalayabilmesi için ya çok müĢkül durumda olması ya da fevkalade gerçekleşmesi zor bir başarı hikâyesi olması gerekmektedir.

ÖZİDA tarafından 26.02.2009 tarihinde Toplum Özürlülüğü Nasıl Anlıyor Projesi kapsamında yapılan araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, araştırmaya konu olan katılımcılar,

Özürlü Denildiğinde Aklınıza Ne Geliyor?

sorusuna en yüksek tercih seçeneği ile %24,2 oranında yardıma muhtaç kişi Şeklinde cevaplandırmışlardır. Aynı araştırmada katılımcıların %59,3‘ü süreğen hastalıklara sahip kişiler, engelli tanımına girmez; %32‘si ruhsal ve duygusal, %28,2‘si zihinsel engellilerle arkadaş olmam; %33,6‘sı ruhsal ve duygusal, % 30,1‘i zihinsel engellilerle çalışmam; %25,9‘u ruhsal ve duygusal, %19,1‘i zihinsel engellilerle komşu olmak istemem; %18,2‘si hiçbir engelli akranlarıyla aynı sınıfta eğitim alamaz Şeklinde cevaplar vermiştir.
(İKİ YÜZLÜ İNSANLAR)
Buna karşılık aynı kişiler, genel nitelikteki sorulara, engelliler eğitim almalıdır, çalışmalıdır gibi müspet cevaplar vermiştir. Araştırmada ortaya konulan verilerden çıkan sonuca göre, araştırmaya dâhil olan katılımcılar, eğer engelli bir birey kendi arkadaşı, çalışanı ya da komşusu olmayacaksa insan hakkı savunucusu gibi davranmakta, ancak kendi yakın çevrelerinde engelli bir birey görmek istememektedirler.

YANİ TOPLUM DİYOR Kİ :EN İYİ ENGELLİ EVİNDEN ÇIKMAYAN ,BENDEN OLABİLDİĞİNCE UZAK OLAN ENGELLİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder