2 Şubat 2013 Cumartesi

ÖYLE BİR GEÇER Kİ ZAMAN



GEÇMİŞ ZAMAN AYDINLATMA ARAÇLARIMIZ

İDARELİK GAZ LAMBASI- ŞİŞELİ GAZ LAMBASI- LÜKÜS

Şimdilerde belki bazılarımız tarafından sadece elektrik kesildiğinde hatırlanan ama daha öncesinde elektriğin kendisi olarak kullanılan lambalardı. İlk versiyonları İdare lambası olarak piyasaya çıkıp,daha sonra , 7 ve 14 Numara şişeli lamba olarak varlıklarını uzun yıllar devam ettirdiler. Özellikle öğrencilik yıllarımızda bir sofranın ortasına lambayı koyarak, tavaya hamsi dizer gibi sofraya dizilerek ders çalışırdık.
Daha sonralarda, gaz lambasından daha karizmatik ve zenginlik göstergesi bir aydınlanma aracı olan Lüks kullanılmaya başlandı. Çok öncelerde lüks ancak köyün zenginlerinde bulunur ve ancak özel günlerde kullanılırdı.




NOSTALJİK RADYO

Bir zamanların iletişim deviydi. Haberleri (Ajansları) ,Cuma sabahları, Halk Hikayeleri, saat 10: 00 ‘da Arkası Yarın Kuşağı, kimi zaman tarla kazarken, kimi zaman da çayır biçerken keyifle dinlediğimiz radyomuz. Şimdi tahtını bilgisayar ve LCD TV ‘ye kaptırsa da onun yeri bizim gönlümüzde unutulmazdır.


EL DEĞİRMENİ

Değirmeni tanımlamak gerekirse değirmenler mısır tanelerini öğüterek un haline getiren araçtır. Yıllara ve teknolojiye meydan okuyan değirmenlerinin garip bir çekim gücü var. Değirmenlerin mimari güzelliklerini ve zarafetlerinin yanında insanların günlük hayatını kolaylaştıran birçok işlevi vardı. Geçmişte ekmeğin hammaddesi mısırdı. Mısırı ekmek yapmak için un haline getirmek gerekirdi. Bu işlev değirmen aracılığı ile yapılıyordu.

Azmı ekmek yedim bu değirmenlerden :)



KUZİNE - GÜĞÜM
Güğüm, Su taşınmasında ya da ısıtılmasında kullanılır. sobalar. Dışarıda bardaktan boşalırcasına yağmur yağarken, saçlardan gelen seslerin altında, kuzinenin sıcaklığında uyumak kadar güzeli yoktur aklınızda bulunsun.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder